Telep

Telep

Things to do - general

Telep je gradska četvrt locirana u zapadnom delu Novog Sada

Naselje se sastoji iz dva dela:

  1. Severni Telep – teritorija južno od Futoškog puta, zapadno od Subotičkog bulevara (Bulevara Evrope) i severno od Somborskog bulevara, čija trasa deli Telep na dva dela, a ova ulica predstavlja glavnu ulicu u naselju i centar Telepa.
  2. Južni Telep – teritorija južno od Somborskog bulevara, severno od Podunavske ulice, zapadno od ulica Ribarsko ostrvo i Sima Matavulja i istočno od Šumske ulice
Zemlja Srbija
Languages spokenSrpski
Currency usedRSD
Area (km2)3,45 km²

Culture and history info

Naziv "Telep" na mađarskom jeziku označava naselje. Prvobitno ime današnjeg Telepa bilo je Daranjijevo naselje (na mađarskom: Darányi-telep), a između 1927. i 1944. godine, zvanični naziv Telepa bio je Adamovićevo naselje (ovo ime se koristilo kako za današnji Telep, tako i za današnje Adamovićevo naselje, što su danas dve zasebne gradske četvrti).

Daranjijevo naselje, iz koga je nastao današnji Telep, počelo je da se formira 1889. godine, na području današnjeg Adamovićevog naselja, da bi se posle 1890. godine proširilo i na područje današnjeg Telepa, na prostor oko sadašnje Somborske ulice, kojom se nekada pružala pruga koja je vodila za Sombor (tzv. Somborska pruga). Naselje je prvo obuhvatalo područje današnjeg Severnog Telepa, dok je Južni Telep počeo da se razvija posle 1902. godine.

Naselje u početku naseljavaju radnici koji rade na železnici, a kasnije se doseljavaju i ostali. U tadašnjem naselju pretežno stanovništvo je mađarsko, zatim srpsko, a bilo je i ostalih nacija. Gradska uprava je 1927-28. godine podigla školu Branko Radičević (danas škola Jožef Atila) i dve bogomolje - katoličku i reformatsku. 1931. godine, stanovništvo naselja brojalo je oko 9.000 žitelja. 1945. godine, dotadašnje jedinstveno naselje podeljeno je na zapadni deo koji se od tada zvanično naziva "Telep" i istočni deo, koji zadržava naziv "Adamovićevo naselje"
Na Telepu postoje pravoslavna, katolička i kalvinistička crkva. Naselje je takođe kulturno središte novosadskih Mađara. 1945. godine, na Telepu je osnovan mađarski kulturni centar "Petefi Šandor", koji se bavi očuvanjem lokalne kulture novosadskih Mađara.Telep je gradska četvrt locirana u zapadnom delu Novog Sada

View

View

Dalmatinska 36, Novi Sad, Telep
Apartman View je moderno uređen apartman, veličine 40m2.  Smešten je na četvrtom spratu nove zgrade Više informacija